Az Atlanti-óceán északi medencéjének szigetvilágára sajátos, karakteres növény- és állatvilág jellemző. Földrajzilag az ellentétek világa Tenerife. Az északi részre az óriási sziklák, vadregényes, csodálatosan zöld trópusi élővilág jellemző. Délen a homokos partszakaszok szegélyezik a szigetet. Ahhoz, hogy a sziget sokszínűségét felfedezzük érdemes autót bérelni és azzal útra kelni!

Tenerife változatos klímája természetesen a növény- és állatvilágára is hatással van. A sziget déli része száraz, néhol kietlennek tűnik, azonban a sziget belseje felé utazva találkozhatunk fenyőerdőkkel, és az északi részen az Anaga-hegységben babérerdőkkel is.

Tenerife szigetén őshonos a babér és a cédruserdő. A kősivatagokban megcsodálhatjuk a hosszúkás oszlopkaktuszokat és a fügefakaktuszokat. Tenerife igazi kuriózuma a kanári sárkányfa, amelynek vaskos törzse szúrós alapú levelekben végződik. A fák hihetetlenül hosszú életűek, a leghíresebb sárkányfát 1500- 2000 évesnek gondolják. A kanári pálmákon kívül főnixpálmák és legyezőpálmák szegélyezik az utakat. Gyakran találkozhatunk papagájvirágokkal és leander bokrokkal.

Tenerife híres banántermő hely, sok helyütt ültetvényeket láthatnak a kalandorok, de a szigeten megcsodálhatjuk a mandulafákat, narancsligeteket, avokádó- és gesztenyefákat is.

A helyi növényvilág felfedezésére Tenerifén túrázás közben nyílik a legjobb alkalom. Az itt felfedezhető vadon élő növények, mint az agávé, tarógyökér, sárkányfa a világon másutt nem találhatóak. Tenerife északi része túrázás szempontjából ideálisabb, zöldebb. Itt található a sziget botanikus kertje is, ahol különlegesebbnél különlegesebb trópusi és szubtrópusi növényeket csodálhatunk meg.

Tenerife az élőhelye számtalan őshonos állatfajnak, sok más állatfaj pedig Tenerife szigetén a parti vizeknél találta meg ideális élőhelyét.

Őshonos a kanári gyík, mely természetvédelmi szempontból már védett fajnak minősül. Testmérete nagy, egyes egyedei elérhetik akár a 75 centimétert is, barnás-feketés színűek, sárga vagy kék foltokkal.

A halászsas egyike a kanári ragadozó madaraknak, melyeket a kihalás veszélye fenyeget. Tenerifén, a sziklás partszakaszokon vagy az óceánon lehet megpillantani.

A szigetek kuriózuma a kanári madár, de a sziget őshonos állatfajai közé tartozik még a kecske, a szamár, a vadnyúl, a vércsék, a békák, a denevérek, a cickányok és számos pillangófaj is.

Nyári vendég Tenerife szigetén az álcserepes teknős. Észak-Amerikából, Mexikóból, Kubából érkezik nyáron Tenerife vizeihez. A nyári hónapokban láthatjuk ezt a veszélyeztetett teknős fajt a part menti területeken, és még a strandokon is. Súlyuk elérheti a 135 kilogrammot is, életkoruk pedig a 67 évet.

Tenerife meleg parti vizei ideális élőhelyet biztosítanak a palackorrú delfineknek. Tenerife délnyugati részén nagyszámú populáció él, a parttól kevesebb, mint két mérföldre már találkozhatunk e gyönyörű állatokkal. Amennyiben Costa Adeje városában bérelnek apartmant, innen érdemes katamaránnal kihajózni, mert eredeti élőhelyükön ceteket, delfineket lehet látni a nyílt óceánon.

A világ egyik legnépszerűbb állatkertje Tenerifén, Puerto de la Cruz városában található: a Loro Park. A parkról bővebb információk miatt keressék honlapunkon a program menüpontot.