Ha egy mondattal kellene jellemezni ezt a varázslatos szigetet, akkor az így szólna: széles, homokos tengerpartok, vad, sziklás hegyek, nyüzsgő városok és egy föléjük magasodó gigantikus vulkáni csúcs… Ez Tenerife, a Kanári-szigetek legnagyobbika!

A sziget jelképe a gyakran sűrű felhőtakaróba burkolózó, 3718 méter magas hegy, a vulkánok királya, a Pico del Teide. A tűzhányó nemcsak Tenerife, hanem egész Spanyolország, sőt az Atlanti-óceán legmagasabb pontja is egyben. Utoljára 1909-ben, azaz több mint 100 évvel ezelőtt lépett működésbe. A Teide kitörését Tenerife őslakosai, a guanchok Guayote isten haragjának tulajdonították.

Egykor hatalmas erdőségek borították, a hegyekben pedig patakok törtek a felszínre. Mivel a fekete kontinens Tenerifétől kb. 300 kilométerre fekszik, akad, aki azt gondolja, hogy afrikai hőmérsékleti viszonyok várnak rá. Pedig az uralkodó évszak sokkal inkább az örök tavasz, ami állandó kellemes hőmérsékletet biztosít. Nyáron ritkán emelkedik a hőmérséklet 30 Celsius fok fölé, télen pedig ritkán süllyed 20 Celsius fok alá. A meleg passzátszél és a hűs Kanári-áramlat kiegyenlíti egymást.

A hét részből álló Kanári-szigetek – vagy más néven az “örök tavasz szigetei” – közül Tenerife a legnagyobb. Területe 2058 négyzetkilométer (a Kanári-szigetek összterületének majd’ 30%-a), amelynek felfedezése autóbérlésssel már nem is olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Körülbelül 900 ezren élnek itt, a lakosok többsége az idegenforgalomból tartja el magát, vagyis minden figyelmüket az ide érkező turistákra fordítják. Rengeteg strand, ingatlan, étterem, hotel, üzlet és persze számos program és szolgáltatás várja a pihenni vagy szórakozni vágyókat.

Sokoldalúsága lenyűgöző. Minden lehetőség adott a búvárkodásra, strandolhatunk az óceánparton, túrázhatunk lélegzetelállító tájakon, éjjel bulizhatunk, részt vehetünk a Kanári-szigetek hagyományőrző estjein, nappal modern bevásárlóközpontokban nézelődhetünk, búvárkodhatunk, bálna illetve delfin lesre mehetünk egy katamaránnal… Itt minden lehetséges… Ez Tenerife!

De mondunk még egy kihagyhatatlan programot: minden év februárjában megrendezik a Santa Cruz de Tenerife farsangi mulatságot. A világon ennél csak egy népszerűbb karnevál létezik: a Rio de Janeiro-i. A rendezvény két héten át tart, rendkívül látványos és hangulatos, mindenkit magával ragad, aki éppen arra jár. Ezért ha valaki erre az időszakra tervezi a nyaralását, Tenerife megtérülő befektetésnek ígérkezik.

De ha még jobban meg akarjuk ismerni Tenerifét, nincs mese, be kell pillantanunk a részletek mögé. Erre pedig a legegyszerűbb és legjobb megoldás, ha ellátogatunk ide…