La Orotava Tenerife északi részén, az Orotava-völgyben fekvő település 4 km-re Puerto de La Cruztól és 28 km-re a fővárostól, Santa Cruz de Tenerifétől – a TF5 autópálya segítségével könnyen megközelíthető mindkét város (autóbérlésben szükség esetén segítünk). A sziget legnagyobb területű lakóközössége, több mint 40 ezren élnek itt. El Rincón, La Florida, La Perdoma, San Antionio, La Luz valamint Aguamansa is La Orotavához tartozik.

A város legnagyobb büszkesége a balkonok háza. Tenerife szigetének egyik legkarakteresebb épülete, amelynek titka, hogy a balkonoknál és az ablakoknál is helyi fát használtak és tipikus Kanári-szigeteki építési megoldások jellemzik. Szemben vele pedig egy kőépítésű gyarmati stílusú ház helyezkedik el, azaz egy kinézetre teljesen másként festő épület. Építészeti örökségét La Orotava sokkal jobban megőrizte, mint más városok a szigeten.

La Orotava sokféle kultúra találkozási helye. Tenerifének egy nagyon konzervatív része, ahol a gyarmati és a hagyományos építkezési stílus nemcsak találkozik, de egységbe is rendeződik, így adva sajátos megjelenést a városnak.

Megkapó utcarészletek, tipikus kanári guillotine ablakok és harmonikus, nyugodt légkör. Tenerife északi részén, például La Orotavában mutatkozik meg a sziget igazi, ősi kultúrája. Az emberek ebben a városban elsősorban mezőgazdaságból élnek – bort, paradicsomot, banánt ma is exportálnak innen az Egyesült Királyságba és Európa más országaiba – mert termőföldből és vízből kifogyhatatlan. Sokat esik az eső, az igazi tenerifei családok itt éltek egészen addig, amíg a déli részeket fel nem fedezte magának a turizmus. Ezzel szemben az északi rész megőrizte a hagyományait, az épületeit, a varázslatos természetet, ez az igazi Tenerife.

Választanunk szerencsére nem kell Észak és Dél között, mivel a kis távolságok miatt Tenerifén minden megtekintésre érdemes helyszín könnyen és gyorsan megközelíthető. Érdemes körbejárni az egész Orotava-völgyet, amely a tengertől egészen a hegyekig húzódik, innen már a Teide is könnyen meghódítható.

La Orotava különösen a téli hónapokban frekventált kirándulóhely a Tenerifére látogatók számára, ugyanis látványa mellett enyhe éghajlata is kellemes érzetet ébreszt mindenkiben. Emiatt elsősorban a karácsonyi és a szilveszteri időszakban népszerű, ilyenkor látogatják a legtöbben.

Természetesen találhatunk Tenerifén őshonos sárkányfát is a városban, de talán legfontosabb látnivalója a Mirador Humboldt: a korábbi porosz földrajztudósról és felfedezőről, Alexander von Humboldtról elnevezett kilátóhely, amelyről csodálatos panoráma nyílik az Orotava-völgyre.