Tenerife szigetének északi részén található. Ezen a helyen indult meg először a turizmus a szigetvilágba. 886-ban a kis Orotava-völgyi kikötőben épült fel az első Kanári-szigeteki kórház, illetve húzták fel az első spanyolországi üdülőközpontot is.

 

Mára Puerto de La Cruz egy nagyon népszerű várossá nőtte ki magát, ahol Tenerife régimódi tornácos épületei mellett a modern, minden igényt kielégítő szállodák is megtalálhatók. Hangulatos terek, a vad óceánt szegélyező sétányok, kis templomok, tipikus kanári balkonos házak – ezek a legfontosabb jellemzői.

 

Nevének jelentése: A kereszt kikötője. Régebben angol nevét ismerték többen, ma már azonban a Puerto de La Cruz az elterjedtebb. A lakókat spanyol nyelven Portuensesnek nevezik. Puerto de la Cruz Tenerife legkisebb településkörzete.

 

A távolsága La Orotavától 4 km, Tenerife fővárosától, Santa Cruz de Tenerifétől 37 km, illetve a Los Rodeos észak-tenerifei repülőtértől 25 km. Autóbérléssel bármelyik nagyon könnyedén elérhető, mivel ezek a városok egyaránt a TF5 jelzésű autópálya menték fekszenek.

 

Strandjai közül a Playa Jardínt ajánljuk, amelyet César Manrique nem sokkal halála előtt, az 1990-es évek elején tervezett. Manrique a Kanári-szigetek egyik leghíresebb művésze és építésze, annak idején még a spanyol polgárháborúban is harcolt. A fekete homokos strandot a Tenerifén megszokott növények, kőfalak és vízesések által körülölelt ösvényen közelíthetjük meg, a partról pedig a Teide vulkánban gyönyörködhetünk. És persze számos szolgáltatás előnyeit, kényelmét élvezhetjük. A vízi szakasz egy részét védik a hullámoktól, de a nyitott területeken lehet szörfözni, a part pedig tele van kávézókkal, játszóterekkel és parkokkal.

 

Puerto de La Cruz jónéhány kutatót, írót, exkluzív vendéget, illetve tehetősebb nyaralót vonzott a XIX. században Tenerife szigetére, mivel akkoriban jelentős kulturális központnak számított.

 

A város kisugárzása nagyon kellemes nyugalommal tölti el az embert, Agatha Christie például ide költözött, amikor ki akarta heverni a depresszióját. A Tenerifére érkezőknek jó levegője miatt az orvosok egészségügyi célzattal is kifejezetten ajánlják. Az angol és holland turisták kedvelt célpontja.

 

A strand mellett a látványosságai közé tartozik még az archeológiai múzeum a város (és Tenerife) őskori leleteivel és guancho-szoborral, a botanikus kert, a Castillo San Felipe (egy kis kővár a Playa Jardín mellett) és a kihagyhatatlan Loro Park. Amennyiben a híres állatkertről mindent szeretne megtudni, a programajánlataink között kutakodjon.