Icod de Los Vinos, Tenerife északi részén található település, sokak által csak úgy ismert, mint az ezer éves sárkányfa városa. Területe 96 négyzetkilométer, 235 méterrel a tengerszint felett fekszik, a lakosainak száma pedig egy picivel meghaladja a 23 ezret. Távolsága a fővárostól, Santa Cruz de Tenerifétől 47 kilométer – autóbérlés esetén könnyedén megközelíthető szinte bármelyik településről.

A várost termékeny völgy öleli körbe, az utcákról kilátás nyílik a Teidére, de a fenyőerdők is csodálatos látványt nyújtanak. Anno a spanyol gyarmatosítók az elsők között hódították meg, mert nagyszerű lehetőségeket láttak benne. A kiváló talajnak köszönhetően mezőgazdasága Tenerife szigetén az egyik legfejlettebb, a gyümölcsösök, a banán- és szőlőültetvények élénkítik a város kereskedelmét. A szőlőnek hála, borairól is híres.

Icod de Los Vinosban található José Antonio Páez emlékműve. Ő alapította a független Venezuelát, dédapja pedig ebből a városból származott.

A Plaza de La Pilát régi nagy házak veszik körbe, köztük a Casa de Los Cáceres múzeummal. A Plaza de La Pilát a maga kis botanikus kertjével Tenerife, de sokan az egész Kanári-szigetek legcsodálatosabb terének tartják.

És akkor most egy kicsit bővebben Tenerife egyik szimbólumáról: a kanári sárkányfa a spárgafélék családjának sárkányfa nemzetségébe tartozó növényfaj, tehát a fa elnevezés helytelen. Méreténél fogva ma ez a “sárkányvérfa”  a legnagyobb és leghosszabb életű növény a világon.

A sárkányfa őshonos faj az Atlanti-óceán északi medencéjében található összes szigeten, de talán Teneriféhez lehet a legjobban kötni, ennek a szigetnek a szimbóluma. Különösen azért, mert itt található a Föld legidősebb sárkányfája: törzse 12 méter kerületű, magassága 14 méter. Ez a város fő nevezetessége, Drago Milenariónak, azaz Ezeréves Sárkányfának nevezik. Noha pontos korára csak becslések léteznek: van olyan, aki 3000 évesnek mondja, a legóvatosabbak 500 évesnek tartják, de a legreálisabbnak a 7-800 éves kor tűnik.

A helyiek és az idelátogatók számára minden évben fontos nap november 29-e. Szent András nap előestéjén Tenerife minden pontjáról ellátogatnak Icod de Los Vinosba, mert ekkor tartják az újbor hivatalos fesztiválját, amelyen a boltok, pincék ajtaja mindenki előtt nyitva áll. Megkóstolható az idei termésből készült bor némi sült gesztenye kíséretében.

Icod de Los Vinos gasztronómiája is egyedi. Egyes ételeket csak itt helyben készítenek, mivel kizárólag Tenerifén őshonos alapanyagokból állnak össze. Ha kíváncsi Tenerife különleges ételeire és italaira – keresse a Hasznos információk menüpontban.