San Cristóbal de La Laguna a tenerifeiek körében csak La Laguna néven ismert. A város Tenerife északkeleti részén található, Santa Cruz de Tenerife, a sziget fővárosa közelében. A város történelmi központját az UNESCO 1999-ben a világörökség részévé nyilvánította. San Cristóbal de La Lagunában található a Kanári-szigetek Tanácsadó Testülete, Tenerife északi repülőtere és a Kanári szigetek egyetemi kórháza.

Tenerife egyik büszkesége. Egyes történetek szerint régen egy tó állt a helyén, ezért is nevezték el La Lagunának (jelentése: a tó). Ez volt az első főváros a sziget történetében. Nemcsak az építészet teszi különlegessé, hanem az is, hogy ez egy szimbólum: egy új városkoncepciót jelent. Az egykori katolikus király szeretett volna itt valami újat mutatni, egy referenciát, hogy ilyenek lehetnek majd a városok a spanyol gyarmatokon, elsősorban Dél-Amerikában. Egy totálisan megtervezett város, de az első olyan város Tenerife szigetén, amely köré nem építettek erődszerű falakat.

A város kísértetiesen emlékeztet néhány latin-amerikai nagyvárosra, olyan érzésünk lehet, mintha Kubában, Peruban vagy Kolumbiában járnánk. A spanyolok ezt a modellt hozták Európából, majd vitték tovább Havannába, Limába, San Juan de Puerto Ricóba vagy Cartagenába.

Tenerife szigetének második legnépesebb települése, amely híres az 1701-ben alapított egyeteméről (University of La Laguna). Körülbelül 130 ezren lakják, ezen kívül 30 ezer diák folytat itt tanulmányokat. Alonso Fernandes de Lugo alapította 1496-ban és tette meg a sziget fővárosává. Rangját 1723-ban veszítette el.

Aki járt már Olaszországban, és azon belül Firenze elnyerte a tetszését, annak La Lagunát csak ajánlani tudjuk. Gyakran nevezik ugyanis a Kanári-szigetek Firenzéjének, mivel számos templom és kolostor található a városban, illetve az óváros és a történelmi épületek miatt is megalapozott a párhuzam. Ikonikus épülete a katedrális.

La Lagunát kihagyni nagyobb hiba, mint a fővárost, Santa Cruz de Tenerifét, de autóbérléssel szerencsére könnyen megoldható mindkettő meglátogatása, ugyanis csak 12 km-re fekszenek egymástól.

San Cristóbal La Lagunára a mediterrán éghajlat jellemző, amely némiképp eltér Tenerife sok városától. Egy picit kevesebb a napsütés, mint általában, ami a kirándulni vágyóknak kifejezetten kedvező, ráadásul a magasabb páratartalom miatt hideg érzetünk aligha lesz séta közben.

Egy 2010-es felmérés szerint La Laguna hírneve a legjobb a Kanári-szigetek összes városa közül. Már csak ezért is érdemes ellátogatni ide annak, aki Tenerife szigetére érkezik kikapcsolódni.