Santa Cruz de Tenerife a Kanári-szigetek legfontosabb városa a Gran Canaria szigetén található Las Palmas mellett. Tenerife fővárosa, szíve és központja, földrajzilag az északkeleti részen fekszik, lakossága meghaladja a 220 ezer főt. A környező településekkel (La Laguna, Tegueste El Rosario) együttesen a teljes Kanári-szigetek második legnagyobb településkörzete több mint 400 ezer lakossal. A terület kiterjed a Tenerife keleti felén elhelyezkedő, ritkán lakott Anaga-hegységre is. A város híres nevezetessége még a kikötő, amely az Atlanti-óceán legnagyobb és legjelentősebb kikötőinek egyike.

Átlagban négy Celsius fokkal melegebb van itt, mint La Lagunában, pedig a két város távolsága nem több mint 10-15 percnyi autóút. Modernebb hatású, mint La Laguna, de nagyon kellemes hely, sétáló utcákkal és kisvárosias hangulattal.

Ikonikus helyszíne a Plaza de Espana (Spanyol tér), amit Tenerife főtereként is szoktak említeni, az Auditorium, amelyben kulturális eseményeket szoktak megrendezni, valamint a barokk és toszkán stílusjegyeket mutató templom, az Inglesia de la Concepción.

Bikaviadalokat ugyan Tenerifén (sőt az egész Kanári-szigeteken) ma már nem rendezhetnek a parlament döntése nyomán, de a város központjában a régi aréna még megtekinthető – ma elsősorban koncerthelyszín.

Ha röviden szeretnénk jellemezni, akkor eképpen lehetne: egy nagyváros, kisvárosias hangulattal. Pont olyan kontrasztos, mint egész Tenerife. Egy modern kozmopolita város, amelynek polgárait a nemzet és a sziget kultúrájához már nem fűzik különösebben szoros szálak, de Tenerife alapvető ismertetőjegyei mégis felfedezhetők rajta. Itt vannak a sziget legfontosabb bevásárló-negyedei is. A különböző negyedek olyanok, mintha városok lennének a városban.

A Kanári-szigetek kormányzati székhelye négyévente változik, hol ebben a városban, hol Gran Canaria szigetére települ át Las Palmasba. Az autonóm spanyol tartomány parlamentjének állandó székhelye viszont mindig Santa Cruz de Tenerifén van.

A Santa Cruz de Tenerife közelében (7 km), a San Andrés nevű halászfaluban található Playa de Las Teresitas strand ezen a szigeten kifejezetten egzotikusnak számít. A partszakasz színe nem fekete, mert a homokot az 1970-es években még spanyol fennhatóság alatt álló Nyugat-Szaharából hozták át, amely a mai Marokkó területén fekszik. Ami máshol normális homokszínnek számít, az Tenerifén kuriózum. A kanári- és kókuszpálmákkal körülvett strand a helyiek kedvelt pihenőhelye a családias hangulata és a hullámtörőknek köszönhetően viszonylag szelíd óceánszakasz miatt. Itt található még a San Andrés kastély is, amely a spanyolok nemzeti emlékműve.