Nap, hó, szél, eső, tavasz, nyár, ősz, tél. Szavak, melyek egyszerre képesek kifejezni Tenerife sokszínűségét, változatos klímáját, északi és déli részének különbözőségét. Tenerife nem véletlenül az egyik legnépszerűbb turista célpont. Egyaránt népszerű nyaraló és telelelő hely. A legtöbb idelátogató nem hiába nevezi Tenerifét az „örök tavasz szigetének”. Sosem okoz csalódást, a következő sorok végigolvasását követően pedig már az időjárás sem fog meglepetést okozni.

A Kanári-szigeteken szubtrópusi éghajlat uralkodik, a hőmérséklet egész évben 18 és 24 Celsius fok között mozog, a csapadékmennyiség minimális. A szigeteken és a part mentén a nagy melegek is jobban elviselhetők, köszönhetően a tenger közelségének és a szélnek. Nem jellemzőek a nagy hőingadozások, igazi mérsékelt éghajlat jellemző Tenerifére. Az év legmelegebb hónapja a július és az augusztus, az óceán hőmérséklete 20-24 Celsius fok között mozog egész évben, búvárkodásra tökéletesen alkalmas. Tenerife klímája a légúti megbetegedésben szenvedők részére is igazi felüdülést jelent, egészségügyi szempontból is tanácsos felkeresni a szigetet.

Érdekes módon, a szigeten több éghajlati zónát különböztethetünk meg, az ország egyes területeinek időjárása között jelentős különbségek figyelhetők meg. Jellemzően télen Tenerife déli részén napoznak a turisták, míg a Teidénél havazik, sőt a legmelegebb nyári napokon is találhatunk havat a hegy csúcsán.

Mivel Tenerife ugyanazon a szélességi fokon található, mint a Szahara, a sziget déli részén decemberben és a januárban is lehet nyaralni. Január a leghidegebb hónap, délen 22 fokkal, északon 20 Celsius fokkal. Tenerife szigetére jellemző, hogy évente többször feltámad a forró sivatagi szél a Szahara sivatag felől, magával hozva a sivatagi homokot is. Mint mindenhol itt is fontos, hogy Tenerifén is megfelelő faktorú naptejjel védjük bőrünket, 10.00 és 15.00 óra között csak kis időt töltsünk a napon.

Ha a téli időszakban utazunk Tenerifére, nem árt egy kabát, pulóver bekészítése sem, mivel éjszaka néha szükségünk lehet rá. De összességében az év egész időszakára jellemző, hogy az északi part hűvösebb, szelesebb, esősebb, a déli parton folyamatosan nyár van. Viszont Tenerifének pont ez a kettősége, a változatos időjárás adja meg azt, amire az ide utazók vágynak.

Manapság egyre többen utaznak télből a nyárba. Tenerife időjárása a téli időszakban csábító lehet a magyar turisták számára is, mivel viszonylagos közelsége, elérhető árai, csodálatos klímája minden igényt kielégít. Napsütés, pálmafák, strandok, óceán-parthoz közeli ingatlanok, autós túrák, a csodálatos állat és növényvilág igazi kikapcsolódást nyújtanak a hidegből a melegbe vágyó utazók számára.