Tenerife ízei spanyol ízek, azonban akad néhány helyi specialitás, amit mindenképpen érdemes megkóstolni. Tenerife klímája és földrajzi fekvése nem csak a turizmus, hanem a gasztronómia szempontjából is meghatározó. A kedvező időjárás, az Atlanti-óceán közelsége és a Kanári-szigetekre jellemző étkezési hagyományok együttesen alakították ki Tenerife gasztronómiáját. A csodálatos klíma nem csak a kedvünkre lehet jó hatással, hanem az étvágyunkra is. Konyháját az egyszerű alapanyagok és a szigeten megtermelt zöldégek illetve trópusi gyümölcsök, valamit az óceánból halászott friss tengeri halak felhasználása jellemzi.

„Mojo”! Aki Tenerifére látogat, jegyezze meg, hogy itt az ételek nincsenek „Mojo”(kiejtve:Mohó) nélkül. Így nevezik a helyiek saját mártását, amely a Kanári-szigeteki ételek elengedhetetlen kísérői. Ha zöld színű, akkor petrezselyemből és korianderből készül, ha piros, akkor chiliből és pirospaprikából. Viszonylag kevés húst esznek. A leggyakrabban fogyasztott halételek mellé pedig „papas arrugadast” kínálnak, ami tengervízben főtt hámozatlan krumpli, természetesen „Mojo” mártás kíséretében.

Tenerife lakóinak ősi étele a „Gofio”, amely egy speciális lisztkeverék. Használják levesek sűrítésére, de főételhez illetve desszertekhez is, mivel elkészíthető édesen vagy sósan is.

Az ételek egyszerűségét feldobják a Kanári-szigeteken fellelhető gyógy- és fűszernövények. Megterem a sáfrány, a paprika, az oregánó, a bazsalikom, a babérlevél és a köménymag is.

Tenerifén a gyümölcsök és a zöldségek közül feltétlenül érdemes megkóstolni a kiwit, az avocadot, a papayát, a nisperót, a duraznót, a banánt, a friss fügét, a görögdinnyét, és a hatalmas fejű lanzarotei hagymát.

Nem érdemes kihagyni a jamon cocidót (gépsonka) és a pata negrát (füstölt sonka) sem. Jellegzetesen papír vékonyságúra szeletelik, viszonylag borsos áron kapható, azonban az íze fenséges.

A paella és a tapas sokak számára ismerősen csengő szavak. A paella a leghíresebb spanyol étel, így természetesen Tenerifén is előszeretettel fogyasztják és finoman készítik. Egytálétel, amelyet rizsből és halakból (vagy hússal) készítenek, és a sáfrány adja meg sárgás színét. Jellemzően baráti illetve családi eseményeken fogyasztják az itt élők. A tapas szintén a spanyol konyha egyik legismertebb étele, főleg baráti iszogatások során kerül az asztalra. Igazából-bármiből lehet tapas, a legfontosabb, hogy kis adag legyen.

Tenerifén nem csak jókat enni, hanem jókat inni is lehet. Érdemes megkóstolni a helyi sört a Doradát, és a spanyol konyakot, a Sobreranót.

Tenerife a feltűnően különleges borok hazája. A sziget vulkanikus talaja miatt más ízű az itt termelt szőlő, így a borok is különleges ízvilággal rendelkeznek. Számos olyan szőlőfajta van, amely a világon egyedül itt Tenerifén terem meg.

A Sangria pedig szintén spanyol jellegzetesség: vörösbor, alkohol, gyümölcslé, trópusi gyümölcs darabkák és jégkocka egy nagy kancsóban – a tapas mellé tökéletes kísérő!