Kitelepülés Tenerifére egy új élet kezdetét jelenti. Beilleszkedés, nyelvtanulás, munkavállalás. Akik nem a hagyományos munkavállalói létben gondolkoznak, hanem vállalkozást indítanának, azoknak megpróbálunk néhány praktikus tanáccsal szolgálni. Tenerife rendkívül vonzó a vállalkozók számára, mivel a szigeten számos szabályozás van érvényben, amely megkönnyíti egy vállalkozás alapítását valamint működtetését. Saját vállalkozással megalapozható az egzisztencia, ami a Tenerifén való nyugodt élethez szükséges.

Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozása után a magyar állampolgárok mindennemű korlátozás nélkül indíthatnak vállalkozást az EU tagországaiban az adott tagország által szabályozott feltételekkel.

Az uniós szabályozás értelmében azok a vállalkozások, amelyek valamely tagállam rendelkezései szerint alapítottak, és az alapszabályban feltüntetett székhelye az Unión belül van, szabadon végezhetnek gazdasági tevékenységet bármely tagállamban.

A NIE azonosító kiváltása vállalkozás alapításától függetlenül szükséges, mivel az adminisztrációs eljárások, ügyintézések NIE szám nélkül nem lehetségesek. Ennek igénylése személyesen a lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányságon lehetséges, ügyintézéshez mindenképpen szükségük lesz az útlevelükre és egy formanyomtatvány kitöltésére.

Nézzünk, hogyan működik Tenerifén egy vállalkozás alapítása, a bejegyzéshez milyen dokumentumokra lesz szükségük.

Minden spanyolországi székhelyű vállalkozást először az illetékes városházán kell regisztrálni és az alapításhoz szükséges engedélyt  megkérni. Ezt követően a vállalkozásunknak szüksége lesz egy adószámra, amelyet a városházi bejegyzést követően lehet igényelni. Ez az úgynevezett C.I.F (Código de Identificación Fiscal).  Tenerifén először egy hat hónapra érvényes C.I.F. azonosítót kapunk, ezen időszak lejárta után kérvényezhető az állandó C.I.F. azonosító, melynek igényléséhez a következő dokumentumokra lesz szükségük:

  • formanyomtatvány kitöltése (036-os adatlap)
  • a társasági szerződés fénymásolata
  • a társaság képviseletében aláírási jogosultsággal rendelkező személy NIE kártyájának fénymásolata

A vállalkozásalapítás következő folyamata a bejegyzés, amelyet a székhely szerint illetékes Regisztrációs Hivatalnál kell intézni.

Az egyszerüség kedvéért a könyvelönk mindent elintéz,csak aláirásra kell befáradni.

Nézzük, milyen társasági formák közül lehet választaniuk a frissen vállalkozást alapítóknak:

  • Egyéni vállalkozás/ Autonomo/: Tenerifén hasonlóan a magyarországi jogi szabályozáshoz az egy személyes vállalkozás esetén a tulajdonos a korlátlan felelősség szabályai szerint felel a vállalkozás működésért
  • Betéti társaság/ Sociedad Comanditaria: akik Tenerifén vállalkozás alapítása során a betéti társasági formában gondolkoznak, itt is minimum két tagból álló társaságról beszélhetünk, a beltag felelőssége korlátlan, míg a kültag felelőssége csak betétjei erejéig terjed, alapításhoz alaptőke bevonása nem szükséges.
  • Korlátolt felelősségű társaság/ Sociedad de Responsabilidad Limitada. (S.L.): Tenerifén a legnépszerűbb társasági forma, 3000 euro alaptőke bevonásával alapítható, tagok felelősségi szabályai pedig a magyarországival egyezően, csak a kft. vagyonáig terjed.
  • Részvénytársaság/Sociedad Anonima: jóval komolyabb társasági forma, magas alaptőke szükséges a részvénytársaság alapításához (60.000 euro), a részvénytársaságok működéséről bővebben a spanyol Ipari, Turisztikai és Kereskedelmi Minisztérium honlapján tájékozódhatnak.
  • Közös vállalat/Comunidad de bienses: önálló jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, kettő vagy több tulajdonosa lehet.
  • Közkereseti társaság/Sociedad Colectiva: két vagy több beltag alapíthat közkereseti társaságot, akiknek felelőssége korlátlan.

Amennyiben vállalkozás alapítása mellett döntenek Tenerifén, segítünk az egész folyamat koordinálásában, tolmácsolást illetve könyvelőt tudunk biztosítani, forduljanak hozzánk bizalommal! Megkönnyítjük a hivatali útvesztőkben való eligazodást!